API Nedir?

api nedir

Uygulama Programlama Arayüzü” tanımının kısaltması olan API, bir uygulamanın özelliklerine uzaktan erişilmesini sağlamaktadır. API aynı zaman da “Application Programming Interface” İngilizce kelimesinin kısaltmasıdır.

API, bir sunucu üzerindeki uygulamalara, uzak konumda bulunan farklı platformlardan erişilmesini sağlar. Web API‘lerinin tamamı REST (Representational State Transfer) mimarisi üzerinde planlanmaktadır. Bundan dolayı da platformlardan bağımsız çalıştığını söyleyebiliriz.

API Hangi Metodları Destekler?

API; GET, POST, PUT, DELETE metodlarının tümünü desteklemektedir.

Web API çıktı sonucu ise ihtiyaca göre JSON, XML gibi farklı birçok formatta çıktısı olabilir.

API Nasıl Kullanılır?

API‘ler büyük çoğunlukla web geliştirme uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Bir yazılımda, bazı bölümlerin dışarıdan getirilmesi gerektiğinde API’ye ihtiyaç duyulur. Burada amaç, uzaktan gelen veri, bilgi, görsel ve diğer tüm nesneleri dışarıdan çağırarak hızlıca istenilen veriyi sunmaktır.

API Örnekleri Nelerdir?

Örneğin Google Maps API ile, web sitesinde kullanacağınız haritayı google üzerinden çağırabilirsiniz. 

Instagram ve Facebook API’leriyle ise ilgili sosyal medya mecralarından otomatik olarak içerikleri web sitenize çekebilirsiniz.

Sosyal Medya'da Paylaşın.

WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Facebook
Twitter

Benzer Blog Yazılarımız.

SEO Nedir?

SEO Nedir?

Dijital dünyanın hızla büyümesiyle birlikte, işletmelerin çevrimiçi varlığı daha önemli hale geldi. Bu bağlamda SEO (Search Engine Optimization), yani Arama…

Devamını Oku
Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, markaların ürün veya hizmetlerini dijital platformlar aracılığıyla tanıttığı, müşteriyle etkileşim kurduğu ve satışlarını artırdığı bir pazarlama türüdür. Geleneksel…

Devamını Oku
Marka Değeri Nedir?

Marka Değeri Nedir?

Günümüz rekabetçi iş dünyasında markaların başarısı, yalnızca ürün kalitesi veya sundukları hizmetle sınırlı değildir. Başarılı markalar, tüketicilerin zihninde güçlü bir…

Devamını Oku
gerilla pazarlama nedir?

Gerilla Pazarlama Nedir?

Geleneksel reklam yöntemlerinin sıkıcı ve tahmin edilebilir hale gelmesiyle birlikte, markalar daha yaratıcı ve çarpıcı yollar aramaya başladılar. İşte bu…

Devamını Oku
Marka Konumlandırma Nedir?

Marka Konumlandırma Nedir?

Marka konumlandırma, bir markanın rakiplerinden farklılaşmasını sağlamak ve hedef kitlenin zihninde belirli bir yer edinmek amacıyla yapılan stratejik bir çalışmadır.…

Devamını Oku