İçindekiler
DNS Nedir?
DNS (Domain Name System) ifadesinin Türkçe anlamı Alan İsimlendirme Sistemi olarak açıklanabilir.
Daha sade bir tanımla, DNS’in internet dünyasının telefon rehberi niteliği taşıdığını söyleyebiliriz. DNS sayesinde domainlerin sunucu IP’si ile bağlantısı kurulmaktadır. 256 karaktere kadar tanımlama yapılabilmektedir. DNS; bilgisayar sistemleri ile çalışan cihazlardaki IP’leri çözerek haberleşme sağlamaktadır.
Örnek DNS’ler: ns1.protan.net.tr, ns2.protan.net.tr
DNS Tarihçesi
1984 yılına kadar ortada DNS diye servis bulunmuyordu. Bu zamana kadar, DNS’in gerekli olduğu ihtiyaçlar HOSTS adlı bir metin dosyası ile gerçekleştiriliyordu. Dünya’da bilgisayar kullanım sayısı arttıkça HOSTS üzerinde kayıtlı olan bilgisayar dosyaları çok büyük boyutlara ulaştı. Bu sistemin en büyük zorluğu her farklı bilgisayara farklı bir isim verilmesi zorunluluğuydu. Kullanılan sistemin sürekli güncel kalması çok sorun yaratıyordu. Bu da yeni ihtiyaçlara yol açtı.
Tüm yaşanan bu sorunları aşmak için de DNS adlı sistem ortaya çıktı ve kullanılmaya başlandı. DNS, hem veritabanını detaylı bir hale getirdi, hem de bilgisayarların sistemsel bir şekilde tanımlanmasını sağladı. Bilgisayarlar bulundukları konuma göre farklı şekilde tanımlandı. Örnek vermek gerekirse Türkiye’deki bir bilgisayar, Türkiye’nin DNS sunucusuna kaydedildi.
DNS’in Ne İşe Yarar?
İnternette herhangi bir site adresi yazdığınızda ve karşınıza sonuçlar çıktığında buna karşılık gelen IP adresinin bulunması DNS’in sayesindedir. IP adreslerinin hangi siteye ve hangi sunucuya ait olduğunu DNS sistemi saklamaktadır. Karmaşık birçok bilgi DNS sayesinde kısaltılmaktadır. DNS’e bir istek gönderildiğinde ilgili web sitesine yönlendirme yapılır. İnternet bağlantı hızını da DNS adresleri belirler.
DNS’in İhtiyaç Duyduğu Dosya Türleri Nelerdir?
Boot: Bu dosya, DNS’e ilk sorgu gönderildiğinde çalışan ilk dosya türüdür.
Local: Makinenin gösterdiği web adresinin düzgün şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.
Ca: Root server olarak da isimlendirilen web adreslerinin bulunduğu dosya türü “named.ca“dır.
Hosts: DNS alanında çalışmakta olan server’ların web adreslerinin tutulduğu dosya türü “named.hosts“tur.
Reverse: “Named.hosts” dosyasında tutulan IP adreslerini server adına dönüştürmek için “named.reverse” dosyası kullanılmaktadır.