Altın oran bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Matematikte iki miktardan büyük olanın küçüğe oranı, miktarların toplamının miktarların büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır.
Grafik Tasarımda Altın Oran
Altın oran (altın kesir) kavramı, temeli geometride de olduğu gibi pi sayısı ile diğer ölçülerin orantısıdır. Tasarımda Altın Oran, mizanpaj hazırlığında büyük kolaylık ve yaratıcılık sağlar. Tasarımda belirli ve estetik kabul edilen sayfa orantıları Altın Orantı’ya göre belirlenir. Yatay ve dikey çizgiler sisteminde bu orantı mizanpajda sayfa düzenine armonik ve uyumlu format seçiminde de yardımcıdır. Altın Oran’ın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fi’dir. Fi numarası: 1,61803….
Daha pratik anlamda bu orantı sayfa tasarımında, uzun kenarı 1000 birim olan formatın kısa kenarının 618 birim olarak seçilmesidir. Bir başka örnek olarak kısa kenarı 21 cm olan bir broşür sayfasının uzun kenarı 34 cm olmalıdır.
Tasarımda kompozisyon bu orantılara özgü hazırlanmış ise odak noktası (görsel etki noktası) olarak tam değer kazanır. Birincil, ikincil ve diğer objeler gereken noktalara yerleştirilir. Böylece izleyicinin yapılan tasarım ile yaratıcı anlamda bir iletişim kurması sağlanır.
Sayfa düzeni / grafik formatı hazırlamada en önemli işlev, her bir çizgi ve noktanın Altın Orantı değerleri ile bulunmuş olmasıdır. Yaratıcılık formülsüz bir birim olsa da tasarımda Altın Oran’dan yola çıkılmalı ve estetik düzenlemeler bu ölçülere uygun yapılmalıdır.